Yang sudi mengikuti disini..

Tuesday, September 1, 2009

Masak apa semalam???

Sebenarnya aku ni x pandai masak..baru nak belajar2 masak menu2 yg org kata berat2 tu kan..mcm beriani gam..nasi minyak org kawin..dan segala menu yg berat la kata..bagi aku la..org yg dah terror masak tu lain la..mcm jallilah jy tu..petik jari je semua jadi..kan kak ilah kan...dan aku ni mmg x minat masak2 la..susah nak kata..kalau bagi suh buat gubahan ke..suker...house interior ke deco ke..suker...tapi skrg ni anak2 dah besar semua makan pun ley tahan selera dorang...tapi aku suker kalau masak abis makanan tu..apa pun sederhana dalam semua segi lebih baik...jgan membazir..


hari ni masak menu yg aku tau jer la...ayam tu perap dgn black peper sauce dan grg..so tu just chili sos dgn sos thai life jer campur dah masak kejap atas api..mmg pedas skit..mabeles kata anak2 dara ku...aminnn...




NASI AYAM je pun x de la susah sgt kan...tapi aku tetap puashati kerana dapat masak sendiri puasa pada tahun ini..pertama kali aku x beli lauk dibazar ramadhan lagi..kerana dulu bekerja dan time balik tu dah x sempat nak masak..dan lifestyle org bekerja agaknya mmg lain..pada aku la..sbb balik dah penat nak masak lagi..drive je dah jem lagi penat..mmg x sempat..
tapi syukur tersangat2 skrg ni dpt masak setiap hari tuk org tersayang anak2 dan hubby..rasa sungguh puas dan berbeza puasa kali ini..masak sendiri ni nikmat hanya kita yg tau..bila org2 makan tu pulak org2 kesayangan kita..lagi la nikmat yg teramat2...dulu mmg aku x berkesempatan merasa nikmat seperti hari ini...nak kena belajar lebih lagi ni selok belok memasak ni..dari cifu rossitamz..mamatiera..kak ina kl..jalilahjy..en mat gebu yg terror..dan ramai la yg blogger terror masak tu..insyallah..

3 comments:

RiShaZalia said...

kak NJ.... wahhh... mesti hepi kan. Ramadhan kali berlainan dgn yang sblm2 ni. Anak2 mesti lagi hepi... hehehe.... nasi ayam tu... lama x makan ayam ni. Kat umah tgh berpantang makan benda2 gatal. Mak baru baik dari kena kayap. Adik lak kena chicken pox.... tahan jek la :-)

NJ said...

Tu la kan...kak N rasa hepi sgt skrg ni..syukur nikmat allah beri..anak2 mmg la suker tukar2 menu je pun..masak sendiri lg kan..
sian ek x dpt makan yg gatal2 tu...sabar la kan tu dugaan..dulu kak N pun dulu penah kena alergic mcm tu x ley makan seafood semua tu dalam 2 tahun raja..seksa mmg..tapi sabar la ek..insyallah ada hikmah tu..

jalilah_jy said...

amboi sakan memuji heheheee akak dulu habuk pun tak tau msak..masa baru taweeennn balik melaka mesti mak mentua suruh duduk..biar dia yg masak..sbb dia faham kita org kedah.. mana tau masakan melaka.. lagipun muda lagi masa tu 22thn.. siang ikan tak lepas..tok wan x kasi buat kerja dapooo...tapi setiap kali mak mentua masak akak intai2 la apa dia buat...hehhe tak juga petik jari menjadikkk..kekadang tu petik jari panggil waitersssss jerr hikhikk