Yang sudi mengikuti disini..

Monday, October 12, 2009

Entry Di senjakala..

Pagi tadi prepare bekpes tuk anak2...buat jemput2 udang crispy simple jer..tapi mmg rangup dan lama x buat jemput2 so licin la..mimi x sekolah sbb PMR so dicutikan..lemak la dr minggu lepas sekolah 1 hari jer jumaat tu..dan ni sampai rabu baru sekolah..dia form 2...reen plak sekolah petang..sek agama 10.30 dah balik so 2nd round makan lg ler dia...tuk lunch aku masak singgang kembung batu jer...siap2 nak pegi ofis sebelum tu kena singgah pejabat pos buat roadtax jap dah dekat kul 11..start keta..dalam tu sambil tgok2 pokok2..kolam ikan..dan sewaktu dgnnya la kat laman depan tu...2 hari lepas baru tgok pisang kat depan tu dah hampir nak masak..dah tua la pisang tu kan..so plan nak amik la  nti..sekali tgok2 dah tinggal tangkai tandan pisang jer..uwaaa...selalu sgt tanaman hubby kena kebas tau..geram tol la perbuatan saper tah...x senonoh je pisang pun nak curi..mesti takut nak mintak sbb aku mmg x bagi..hahahahaha....menci tol la..curi jer keja...lain kali mintak ke beli ke ok gak kan..penat hubby tanam tau...dah banyak kali hal tu jadi...rasa dah 5 tandan pisang tu kena rembat dgn melaun maner tah...ada 2 kali jer dalam setahun dpt makan pisang hasil tanaman hubby tu..kalau dah time tgok pisang tu dah tua elok nak masak..cepat2 la potong peram..kalo x mmg esok lusa tgok tinggal la tandan bekas kena potong jer...dunia2..curi pisang pun jadi ek..n3 bawah ni nak citer xtvt pagi tadi jer pun..kalau ada ulang tayang pic tu jgn marah ek....ala marah pun x per (ada aku kisah..suker aku la blog aku kan ker)..sori joking2 ek...mmg nak buat n3 gak citer x de pun jadi citer...apa2 jer la...layannn zasssssss..





Buah pelam Epal yg ada 4 biji jer sedang nak membesar..tapi kalau dah matang nti besar jugak sebiji pun ley makan 6 beranak..mcm buah naga tu ada..kena tunggu lg 2 bulan ni..



Ditepian kolam ikan ada pokok paku ni..



Kat area pokok sireh ni ada pulak 3 pokok bonzai hubby version tunggu plak bonzai ni..mcm2 la hubby ni..dgn adik dia la keja tanam bonzai version tinggi ni plak...baru lg..kena tunggu byak cabang nti baru nampak paten bonzai version tinggi tu..




Ikan koi yg berenang2..nampak aku jer terus nak mintak makan..lapor beno la tu..hari2 bagi makan lapo gak..kuat makan la ikan ni..tapi aku suker sbb sambil bg ikan ni makan tgok2 ikan ni..tenang rasa jiwa..



Ni pokok2 yg hubby tanam kat depan rumah..belimbing buloh,pandan,pisang,kelapa (kecik lg pun tu) seberang jalan..depan tu jalan besar..sbb tu la senang jer si pencuri pisang nak rembat pisang yg dah nak masak tu..sambil lalu jer cantassss...eeeeee...yg selalu buat keja tu..wong ireng (cakap jawa jap)...aku sumpah sape amik pisang tu kena cirit birit 3 hari 3 malam..hahahah (gelak gaya jahat jap ni) tapi kalau betol org yg amik tu x de benda nak makan x pe la aku halalkan...



Ha ni dia..pokok pisang yg tinggal tandan kontot tu jer..
geram tau..eeeeeee...tgok tandan jer aku..eh sabar2..


3 comments:

ain said...

pokok buah2an sy pun selalu gak kena kebas kak. yg sakit hati tu, dh le mkn rambutan, pulasan, mata kucing x minak izin, pas tu i sepah2 pulak kulit buah2an tu.mana tak angin saya. dulu ada pokok nangka, berbuah punyalah lebat tp sebijik pun tak merasa. adoiii...

psst...no umah saya no 40 ye!!!

ima said...

samalah kak..kat sini pun cam gitu gak...baru je buah matang terus lesap...mula2 hangin jugak...tapi sekarang kira sedekahlah pulak..tak dapat makan..tapi dapat pahala pulak..insyaallah.

kakcikseroja said...

Salam...

Biasa la tu, kalau pokok tepi jalan memang jadi habuan sesiapa saja la jawabnya...