Yang sudi mengikuti disini..

Monday, December 28, 2009

Kemas buku2

Malam tadi aktiviti ni la pulak..tgok buku2 kesayangan aku dah lama sgt berabuk tu..dari mula buka kedai bulan 5 lepas...kemas masa raya hari tu je..tu pun lebih kurang je...sampai malam tadi la aku kemas abuk kat buku2 tu..nak susun dah penuh rak buku2 tu..so letak tepi dulu la..kena cari rak buku lagi ni..dah banyak la buku2 ni..sbb dah lama kumpul dari tahun 1995 lg aku dah mula beli buku 2 ni..Anjung Seri dan disusuli oleh Impiana pulak...skrg ni je x sempat nak beli2 tiap2 bulan lg..dan nak baca pun dah x sempat sekarang ni...kadang2 je aku dan hubby pun suker belek2 buku ni semua...

Mula nya minat beli buku ni sebab masa kami nak beli rumah skrg ni la (dulu tahun 1999)..duk berangan2 laki bini 2 org ni nak beli umah baru nak design tu nak design ni...masing2 ada selera sendiri la...hubby mmg fanatic BALI kayu2 tu la pun..aku ni nak buat english x capai lagi sampai skrg ni..ada pun pinggan mangkuk..cadar n alas meja je dpt la bunga2....lain2 kosi meja semua BALI ler..apa nak kata sabar...tunggu je hubby tengah aku jebak nak masuk bunga2 kat umah...sejak jumpa geng blogger DECO ni lagi ler..tokeh pelita tokeh decal decoupage bagai tu...mmg aku nak beralih arah dah ni..sabar2..x lama lg tu aku cucuk jarum kat hubby bg dia masuk sekali dgn english ni..kui3...tapi umah aku ni simple jer..sbb kitaorg mmg simple..x de la sarat sgt nak deco rumah kami pun...asal sedap mate mandang..lg pun bajet gak tu semua kan...bab pinggan mangkuk sib hubby x ley kata apa..sbb aku mmg dah byak gak beli masa aku keja makan gaji dulu...so x ley komen sgt bab tu..selamatttt...tapi dah org pompuan ni kan majoriti suker bunga2 kan...apa nak buat..aku pun tergolong gak ni so apa lagi..layan jer la pic2 yg snap malam tadi ni..sambil lap2 abuk tu...walau dah lama buku2 ni tapi aku sayang beb semua aku x buang nye...simpan sbg kenangan aku...suker tgok semua hiasan dalam buku tu..rumah cantik2 belaka..lg la buku ni boleh tahan la mahal rm8 dan kadang ada sesekali jejak rm12 keluaran bonus ke awal tahun tu..tgok la ketebalan buku tu...tapi kualiti mmg puas ati la so far ni..dan dalam buku IMPIANA ada jugak view kan SUESAFIA COTTAGE tu kan..cantik sgt rumah sue...nak tgok g masuk umah sue tu..

Ada sekali tu sorang kawan aku gak..lama dah dulu..pinjam nak tgok paten2 cat rumah..x silap 3-4 buah gak dia pinjam tapi x pulang..sampai ke skrg ni ha...aku ni bukan lokek..tapi aku sayang buku2 tu semua..sbb kami rajin belek2 gak kadang tu...nak pinjam boleh..tapi syarat MESTI pulangkan...kang aku nyanyi lagu Misha Omar plak..pulangggkannnn...ekeke..so layan je la pic2 ni..zasssssssssssss






Selain Anjung Seri..Impiana..ada juga buku2 yg kdg2 beli tu..Dekor..Ruang..Laman dll




Antara buku kesayangan aku..sbb apa..ada pic bunga2 tu la..



Yang ni bukan buku tapi katalog VANTAGE...ni masa aku register jadi ahli vantage la dpt tu..masa aku tgah kemaruk beli set vantage 2 tahun lepas...kempis purse masa tu..ekeke

Buku ilmiah letak dalam ruang buku kat wardrobe dalam bilik..sbb ada ayat2 quran x ley letak sebarangan pun kan...kami baca pun dalam bilik je selalu...buku anak2 kat bilik masing2 ada cabinet..kemas sendiri..huhuhu

Setakat disini n3 kali ini...jgn ada yg bohsan dah ler baca..x nak baca pun x per..ada aku kisah....x kisah pun...tuk tgok sendiri jer pun...


Apa pun aku adalah aku ---> NJ




10 comments:

ain said...

saya pun ada byk deco mag especially better homes n garden. ada berpuluh2, tak jemu baca wlu pun berulang2 kali. klu rasa stress je, saya akan bukak buku2 ni, so hilang lah stress bila tengok umah depa yg lawa2!!!!

ima said...

ima pulak kumpul majalah keluarga sejak lebih sepuluh tahun dulu lagi...dah bertimbun2, nak buang sayang pula, nak disimpan dah habis rak buku dah.

NJ said...

to ain
betol tu ain..terapi pun boleh dikatakan ye gak..akak n hubby pun sama..selak2 buku bila free tu
to ima
ye la ima sayang kan..nak buang sbb kita beli..lg pun kualiti dan isi buku tu yg jadi sayang nak buang..jaga je la elok2..

Pn Kartini said...

Salam Sis..:):)

Byk koleksi sis ek..:):)
Tini byk jgk ni majalah2... hb pun dah bising..aduhai..Dah minat kat situ..sabor jekk laa ekk..:):)

Ibuhani said...

byk koleksi menunjukkn rajin membaca...lepas tu simpan utk bahan rujukan kita...x rugi kan...

LanaBulu said...
This comment has been removed by the author.
LanaBulu said...

Banyak membaca tu..kak NJ
buku2 yg banyak tu eloklah buat perpustakaan kat umah..
boleh juga jadikan tempat anak-cucu mentelaah nantinya..

Ernie said...

kalau saya ade umah sendiri pun saya akan buat koleksi macam akak!!!!!

leen hussain said...

salam kak...
leen pun rajin gak beli mag2 ni tapi all about cooking and recipes... pastu recycle kat cina paper lama....hehe

Lina said...

assalamualaikum wbt, terima kasih kak n sbb singgah kat blog sy nanti sy follow kak n yer